Prof. dr. Alexandru STANCU – Medii magnetice de înregistrare – un secol de evoluție accelerată


Complexul Muzeal Național „Moldova” Iaşi – Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” şi Asociaţia „Aliance of Educators for Science, Technology, Engineering, Mathematics and Informatics” – ESTEEM România continuă seria „Seratelor Procopiu de la Palat” cu evenimentul lunii Decembrie 2018:

„Medii magnetice de înregistrare – un secol de evoluție accelerată”

Gazda seratei este Prof. univ. dr. Alexandru STANCU de la Universitatea ‘’Alexandru Ioan Cuza’’ din Iași, Facultatea de Fizică
O incursiune in domeniul Magnetismului, o componentă fundamentală a fizicii și științelor inginerești. Efortul depus de cei mai talentați savanți ai lumii pentru a înțelege originea magnetismului, a contura teoriile care explică multe fenomene naturale și a dezvolta aplicațiile tehnologice a fost extraordinar. Dacă nu ar fi fost explicate fenomenele magnetice nu am fi înțeles elemente esențiale ale interacțiunii noastre cu natura. De exemplu, nu am fi înțeles ce este lumina și nu am fi ajuns la descoperirea teoriei relativității. Adică nu am fi ajuns la forma modernă a fizicii.
Magnetismul este în același timp componenta științei care a avut permanent aplicații practice. Busola este cunoscută de 1000 de ani și a fost unul dintre dispozitivele care au contribuit la marile descoperiri geografice. Începând cu mijlocul secolului al XIX-lea au apărut tot mai multe aplicații ale magnetismului și magneților: motoarele și generatoarele electrice, aparatele de măsură, telegraful, telefonul, microfonul și difuzorul etc. Acum 120 de ani, în anul 1898, este realizată prima înregistrare magnetică. De atunci, înregistrarea magnetică a semnalelor analogice și apoi digitale au dezvoltat o întreagă industrie care se evoluează accelerat. Evoluția calculatoarelor și internetului este strâns legată de modul în care a evoluat densitatea de înregistrare adatelor numerice. Pe parcursul multor decenii această densitate a crescut exponențial, în pas cu evoluția miniaturizării elementelor electronice. Este o evoluție remarcabilă construită pe munca multor generații de ingineri și cercetători. Lecțiile acestui imens succes tehnologic sunt semnificative pentru toate domeniile științei și merită să fie cunoscute. Despre toate acestea vom vorbi la întâlnirea noastră.
Vă așteptăm joi, 13 decembrie, de la ora 18.00, în Sala „Ştefan Procopiu”.
Rezervări : [email protected]