Prof. dr. ing. Mirela BLAGA – O călătorie in lumea materialelor textile – de pe Pământ și până la Lună


Complexul Muzeal Național „Moldova” Iaşi – Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” şi Asociaţia „Aliance of Educators for Science, Technology, Engineering, Mathematics and Informatics” – ESTEEM România continuă seria „Seratelor Procopiu de la Palat” cu evenimentul lunii Noiembrie:

„O CĂLĂTORIE ÎN LUMEA MATERIALELOR TEXTILE – PE PĂMÂNT ȘI PÂNĂ LA LUNĂ! ”

Gazda seratei este Prof. univ. dr. ing. habil. Mirela BLAGA de la Universitatea Tehnică ‘’Gheorghe Asachi’’ din Iași, Facultatea de Textile – Pielărie și Management Industrial

Textilele fac parte din viața noastră de zi cu zi, cu diverse utilizări, forme și valori estetice. Ce poate fi mai fascinant decât o călatorie în lumea plină de culori și texturi ale acestora din perspectivă istorică și a evoluțiilor necesare? Ce poate fi mai palpitant decât viitorul?
Vom descoperi împreună multiplele calități și funcții ale materialelor textile actuale: inovative, compatibile cu țesuturile biologice, funcționale și inteligente, cu aplicații medicale, militare, de protecție, industriale, decorative, și nu în ultimul rând de design vestimentar.
Materialele textile ale viitorului deschid porțile imaginației celor care vor sa facă o carieră în domeniu: materiale ce pot integra micro și nanoparticule cu rol de autocurățire și vindecare, țesături care integrează senzori, actuatori și inteligență artificială pentru a te face invizibil sau salva din situații extreme, materiale textile de implant biologic sau haine care îți monitorizează starea de sănătate….
Rolul materialelor textile în viața omului nu s-a schimbat de la inventarea lor în antichitate și până acum; în schimb științele, tehnologiile, artele au evoluat atât de mult încât textilele sunt parte a călătoriei noastre din adâncurile Pământului până la Lună! Pare incredibil…dar vă vom demonstra!
Vă așteptăm joi, 22 noiembrie, de la ora 18.00, în Sala „Ştefan Procopiu”.