Prof. Dan CRISTEA – Limbajul uman și limitele inteligenței artificiale


Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” și Asociația „Aliance of Educators for Science, Technology, Engineering, Mathematics and Informatics” – ESTEEM România continuă seria „Seratelor Procopiu de la Palat” din stagiunea octombrie 2017 – iunie 2018 cu evenimentul lunii Decembrie:

“Limbajul uman și limitele inteligenței artificiale“.

Gazda Seratei va fi Dan Cristea, profesor universitar doctor la Facultatea de Informatică a Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, membru corespondent al Academiei Române.

Prelegerea va introduce auditoriul în domeniul fascinant al Inteligenței Artificiale, arătând metode de reprezentare a cunoașterii umane și de utilizare a acesteia în conceperea de aplicații care reproduc competența și performanța umană în situații variate. Capacitatea omului de a lua decizii și de a planifica acțiunile viitoare, de a dezvolta inferențe într-un spațiu semantic, de a utiliza limbajul natural, de a înțelege imagini și sunete, sunt câteva dintre subiectele abordate de acest domeniu, în care cercetarea a ieșit deja din laborator pentru a schimba viața de zi cu zi. Vor putea roboții și programele expert explica oamenilor cum și de ce au luat o decizie? Ce analogii se pot face între limbajele de programare și limbajul uman? Vor utiliza mașinile viitorului metafore, așa cum facem noi? Care sunt limitele inteligenței artificiale și care va fi modul de comportament și comunicare al roboților viitorului? Subiecte mult controversate, precum cele amintite dar și altele, vor incita publicul tânăr din sală la discuții libere.

Evenimentul se va desfășura mați, 12 decembrie 2017, de la ora 18.00, în Sala „Ștefan Procopiu”.