Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, Muzeul „Poni – Cernatescu” și Asociația „Aliance of Educators for Science, Tehnology, Engineering, Mathematics and Informatics” ESTEEM România, continuă seria prelegerilor reunite sub titlul „Seratele Procopiu de la Palat” cu „Chimie durabilă cu lichide ionice”
Evenimentul din luna mai, ultimul din stagiunea 2018 – 2019, înainte de vacanța de vară 2019, se va desfășura miercuri 22 mai, cu începere de la ora 15, la Muzeul Poni – Cernătescu și are gazdă pe profesorul Rolf Hempelmann, doctor Honoris causa al Universității Alexandru Ioan Cuza, profesor emerit al universității Saarland.
Conferința va prezenta schimbarea de paradigmă declanșată în chimie de descoperirea lichidelor ionice. Multiple aplicații industriale au fost proiectate în ultimul deceniu utilizând neobișnuitele proprietăți ale acestor săruri cu punct de topire apropiat de temperatura camerei. Lichidele ionice, cu proprietățile lor versatile s-a dovedit că pot avea un impact pozitiv asupra dezvoltării sustenabile a societății și protejării mediului. Elevii, studenții și profesorii, care vor fi în public, vor afla cum pot experimenta, cu ajutorul lichidelor ionice, noi procedee de scindare a masei lemnoase pentru a izola celuloza sau lignina și cum pot produce noi materiale compozite în laboratorul școlar.
Evenimentul se va încheia cu lansarea ediției în limba română a cărții „Chimia durabilă în experimente pentru școală și Schülerlabor”. Autorii vor oferi autografe.
Rezervările se fac la adresa: [email protected].